dinsdag 29 maart 2011

Welk soort vet kies jij?

Na vele reacties te hebben gekregen op onze oproep om je voedings- en beweegpatroon naar ons op te sturen. Hebben we besloten het voedingspatroon van Esther van Zuijlen uit Breda eruit te pikken voor een volledige analyse door de personal trainers en voedingscoaches van fitnessenvoeding.com


Esther is 36 jaar en wilt graag haar vetpercentage verminderen zodat zij er fit en verleidelijk uit gaat zien. Ze doet elke week 2 x aan fitness. Verder heeft Esther een kantoorbaan en gaat ze dagelijks met de fiets naar het werk. Ze heeft een vetpercentage van 28.3% en weegt daarbij 74 kg. 


Na berekening blijkt dat zij met 109 gr eiwitten, 32 gr vetten en 183 gr koolhydraten per dag gezond kan afvallen. Na een anamneseformulier en intake gehad te hebben met ons, heeft ze een week lang bijgehouden voor ons wat ze eet, drinkt en beweegt op de app op haar telefoon van calorieteller.nl 
Aan het einde van de week stuurde Esther haar gegevens naar ons op en hebben wij het geheel uitgebreid geanalyseerd. Wij kwamen tot de volgende conclusie. Ze kreeg dagelijks te weinig voeding binnen. Hierdoor was haar stofwisseling vertraagt en viel zij niet meer af. 
We hebben haar suggesties gegeven hoe ze die tekorten aan kan vullen en tevens een multivitamine preparaat gegeven, waardoor ook de tekorten aan vitamines, mineralen en spoorelementen werd opgeheven. Zo hebben we bijvoorbeeld verteld dat ze beter bij haar ontbijt geen muesli kan nemen, maar havervlokken in de magere yoghurt kan doen. Eigenlijk geraffineerde suikers vervangen door complexe koolhydraten. Ook kreeg ze de verkeerde verhouding vetten binnen. Ze kreeg ongeveer 30 gr verzadigd vet binnen en 12 gr onverzadigd vet. Dus teveel vet en meer verzadigd dan onverzadigd. Deze verhoudingen hebben we tijdens de analyse recht gezet en ze is in de eerste week al direct 1,5 kg vetmassa afgevallen. Een mooi resultaat waar Esther erg blij mee is en wij natuurlijk ook.


We willen over het vet nog iets meer vertellen. Je kent ze wel. De peren en de appels. Mensen met het meeste vet rond hun buikstreek hebben een appelfiguur en mensen die het vet rond de heupen en billen hebben, zijn de peren.

Onze dagelijkse voeding bestaat uit koolhydraten, vetten en eiwitten.
We lichten het vet er even uit! Wat weten we daar eigenlijk over? De meeste mensen weten wel dat je er niet teveel van binnen moet krijgen om te voorkomen dat de kans op hart- en vaatziekten en andere vervelende aandoeningen aanzienlijk groter word. Zeker als het vet zich rond de buik ophoopt.

Ongeveer 20% van onze dagelijkse voeding moet, voor uiteenlopende processen in het lichaam, uit vet bestaan. Je hebt verzadigd vet en onverzadigd vet. De verhouding die we binnen zouden moeten krijgen is 2:1 (dus 2 delen onverzadigd vet t.o.v. 1 deel verzadigd vet).
In de praktijk gebeurt het steeds meer dat omgekeerd of nog meer dan 2 delen verzadigd (=verkeerd) vet binnen krijgen. Met als gevolg dat we dikker en dikker worden en ziekten, zoals diabetes en hartklachten als gevolg van dichtgeslipte aderen steeds vaker voorkomen.
Wat kun je er aan doen?
Ga bewust met je voeding om. Kijk wat vaker op de etiketten en let op hoeveel verzadigd vet een produkt bevat. Je zult schrikken, hoeveel er in de produkten zit waarvan je dacht dat ze gezond waren. Daarnaast is het goed om minimaal 2 x per week kracht- en cardiotraining te doen. Het leuke daarvan is dat het je nog helpt om wat van je reserves kwijt te raken ook.

Wil je professionele begeleiding om je voeding in geleidelijke stappen te verbeteren en afstemmen op jouw werk en andere activiteiten?
www.fitnessenvoeding.com  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten